Foto: Katarina Abrahamsson

SWeiK har nöjet att bjuda in alla nya och gamla medlemmar, allt från små valpar till veteraner, oavsett utbildningsnivå målsättning och intresse, till det årliga weimaranerlägret i Kristi Himmelsfärdshelgen 25-28 maj. Även andra stående fågelhundsraser än weimaraner är välkomna

Lägret kommer att hållas på Gammelkroppa Skogsskola www.gammelkroppa.se som ligger utanför Filipstad i Värmland. Det här blir elfte året som lägret genomförs och vi hoppas på många deltagare med intensiva träningspass och mycket socialt umgänge.

Alla kan vara med! Boka in den helgen redan nu, och dra med dina kompisar. Vi lovar att det blir härliga dagar!

 

Grundtanken med weimaranerlägret är att vi som har weimaraner skall träffas och lära av varandra. Huvuddelen av instruktörerna är aktiva SWeiK-medlemmar med stor erfarenhet av att träna och leva med weimaraner.

Foto: Katarina Hansson

Träningen under lägret sker i små grupper som hålls samman under lägerdagarna, det som skiljer från tidigare år är att ni kommer att ha samma instruktör under hela lägret i år. Observera att det kan bli ändring av kursledare i grupperna valp/unghund/öppenklass beroende på hur många anmälningar det kommer in till varje kurs. Blir det ändringar kommer de deltagande bli informerade om detta.

Grundlydnad inklusive dirigering, apportkommando, apportering på land och i vatten, släpspår och fritt apportsök finns med på programmet för alla, anpassat till rätt nivå.

Det kommer också finnas möjlighet att gå viltspårsprov, detta ska ni anmäla när ni anmäler till lägret.

Målsättningen är att vi skall ha väldigt roligt tillsammans och att alla skall få hjälp att ta ett stort steg framåt i sin träning och få med sig många idéer för fortsatt träning. Weimaranerlägret är SWeiKs största aktivitet under året.

Incheckning sker på torsdagen 25/5 mellan 14-17. Vi börjar med en information kl 18. Efter den äter vi en gemensam middag. Kostnad för den är 80 kr, skriv i er anmälan om ni vill delta på middagen.

Sista anmälningsdatum är 20/4 och det är först till kvarn i kurserna. Lägsta ålder på hund som ska delta i aktiviteter på lägret är 4 månader. Anmälan och frågor görs till weimaranerlagret@weimaranerklubben.se

Boende

Boendet kommer vara på Gammelkroppa Skogsskola där vi tillsammans äter, har samling för träning och olika kringaktiviteter. Det finns singelrum och dubbelrum. Platser för husvagn och tält finns, dock är platser med el för husvagn begränsat till 7 st. 

 

Priser för boende

 
  Boende singelrum
torsdag – söndag
(3 nätter)
  Boende 2 per rum
torsdag – söndag
(3 nätter)
 
 

2.695 kr
inklusive helpension

 

2.515 kr per person
inklusive helpension

 
 

Extra natt inklusive frukost
650 kr­ per person

 
 

Husvagnsplats inkl el: 120 kr/natt

 
 

Priser för mat

Frukost: 60 kr
Lunch
: 85 kr
Middag
: 80 kr

  

Välj mellan fem olika deltagandeformer:

 1. VALP och UNGHUND – Hundar 4-18 månaders ålder
  Denna kurs vänder sig till dig som har en yngre hund och vill sätta igång din träning.
  Ni kommer att testa lydnad, släpspår, vatten. Hundarna kommer få bekanta sig med olika vilt och möjlighet att få prova på viltspår. Även lite utställningsträning kommer att erbjudas. 

  Pris: 1.400 kronor per hund.
  Kursledare: Lina Oweson och Eva Bjärud
  .

 2. ÖPPENKLASS – Vuxna hundar 
  Kursen riktar sig till dig som ska eller har startat eftersöksgrenar i öppenklass.
  Ni kommer ha omväxlande träning i grundlydnad, apportering på land och i vatten, släpspår. Ni kommer få träna med olika sorters vilt.

  Pris: 1.400 kronor per hund.
  Din kursledare blir antingen Ted Karlsson eller Pernilla Ryberg beroende på antal deltagare. Indelning i träningsgrupper baseras på din och din hunds erfarenhet och kunskapsnivå. I din anmälan kan du notera vem du önskar som kursledare. 
  .

 3. SIGRIDS BOOTCAMP   *** UTSÅLD ***
  Om du vill gå denna kurs får du vara beredd att arbeta hårt på lägret.
  Du ska vilja utvecklas och slipa på detaljer med fokusering på apportering, dirigering och moment som förbereder för eller ingår I fullbruksträning.

  Pris: 2.000 kronor per hund.
  Kursledare: Sigrid Agenäs
  .

 4. INTENSIVKURS – Hundar 12-24 månaders ålder 
  Ni som deltagande hundförare får en grundläggande förståelse för hunden. Hur inlärning fungerar, förståelse för hundens signaler samt vikten av ett gott ledarskap. Vi lär oss hur vi ska få våra hundar att fungera i vardagen och under jakt. Målet är att få en hund som stannar på kommando och sitter kvar till annat kommando ges, oavsett retningar.
  Vi lägger grunderna till att hunden ska bli en pålitlig och glad apportör. Med på schemat ligger även att introducera avanceplattan.
  I slutet av kursen kommer vi att prova på släpspår och vattenapportering på den nivån som deltagarna ligger.

  Pris: 2.000 kronor per hund.
  Kursledare: Ingela Lindfors & Helen Walsh
  .

 5. FULLBRUKSKURS 
  Svenska Vorstehklubben har en provform som heter ”fullbruksprov” som testar hundens kvalitet som allroundjakthund. Fullbrukskursen omfattar introduktion till fullbruksmomenten och tips om hur momenten byggs upp.
  För att få ut något av fullbruksträningen behöver apporteringen vara befäst. De flesta momenten i träningen handlar om apportering på olika sätt och i olika sammanhang, och om apporten inte sitter så kommer träningen inte att bli meningsfull.
  Vill du testa nya utmanande övningar med din hund så ska du prova detta. Kursen lämpar sig inte för unga hundar.

  Pris: 2.400 kronor per hund.
  Kursledare: Peter Book

Instruktörer på lägret

Ted Karlsson / ÖPPENKLASS

Ted har tillsammans med hustrun Teresa haft Weimaraner sedan 2007.

I flocken finns två weimaraner och klubbens för närvarande yngste medlem, Edward. Allihop bor i Åkersberga utanför Stockholm. De största intressena är jakt, fiske och idrott vilka tar upp det mesta av den lediga tiden.

Ted har sedan hundarna kommit in i bilden varit aktiv i klubben, till en början som spårdragare och fågelkastare. Han är utbildad provledare och jaktprovsdomare och var under en period 2010 suppleant i styrelsen. Han är nu sedan 2011 ledamot av styrelsen med särskilt ansvar för ekonomifrågor.

Pernilla Ryberg / ÖPPENKLASS

Det är jag som är Pernilla Ryberg. Jag driver kennel Classic Dream’s och vi har fyra hundar hemma på Älviksholm, två weimaraner & två “skäggisar”.

Jag är aktiv inom det mesta, brinner för att träna hund och även att jaga. Att ställa ut hundarna är också ett stort intresse. Jag är domare inom eftersöksgrenarna och gillar att se och döma olika hundars egenskaper som är en viktig del i avelsarbetet på alla weimaraner & SRHP.

Jag har varit med på SWeiK’s läger ett antal år och tycker det är kul att träffa nya människor och se olika hundar. Med min erfarenhet genom alla åren båda bra och mindre bra kan jag vara behjälplig till de som behöver. Jag är även aktiv inom SKF som ledamot och sammankallande i Avelskommitte’n.
Vi ses!

Helen Walsh / INTENSIVKURS

Jag köpte min första stående fågelhund 1992, en vizsla vid namn Olivia det var också då som vårt intresse för jakten vaknade. Både min sambo och jag brinner för jakten över den ståendefågelhunden, men vi går även prov och ställer ut våra hundar om vi tycker att de håller måttet. Idag finns det en kh vorsteh i familjen och vi hoppas på att snart kunna utöka flocken med en till, vi har även haft en basset som vi har jagat över en mycket trevlig erfarenhet.

Sedan ett antal år tillbaka så utbildade jag mig till instruktör på Hundskolan Vision och har sedan dess haft ett antal kurser i grundlydnad, uppflogsträning apportering och mycket annat. Jag håller även privata lektioner om man har specifika problem man önskar ha hjälp med, det är ett nöje att arbeta tillsammans med ambitiösa hundägare och deras hundar och se hur samarbetet växer fram. Jag är även aktiv inom fältfågelgruppen på jägarförbundetsgård Gålö, Haninge kommun, där håller jag en del kurser och är markvisare vid fågelträningarna.

Ingela Lindfors / INTENSIVKURS

Ingelas första stående fågelhund var en weimaraner och hon har just nu fyra stående fågelhundar av rasen vorsteh.

Hon har gått instruktörsutbildning hos Mattias Westerlund, Hundskolan Vision samt hos Jägareförbundet. Brinner för allt som har med stående fågelhundar att göra, både träning och jakt.

Målet med intensivkursen är att ge varje ekipage rätt verktyg att jobba med för att få en lydig jaktkamrat. Vi anser att vi har enorm glädje av en god jaktlydnad även i vardagen. Samarbete-Glädje.

Peter Book / FULLBRUKSKURS

Peter Book är utbildad lydnadsinstruktör och jaktprovsdomare inom Svenska Vorstehklubben. Han bor tillsammans med Ewa och fem strävhåriga vorstrar i Roasjö, utanför Borås.

Första fågelhunden var en långhårig vorsteh 1999, och sedan har det varit vorsteh för hela slanten, sedan 2005 mest strävhår. Båda är aktiva i vorstehklubben och har också en uppfödning i mindre skala, under namnet Ljungbookens kennel. Filosofin kring hundarna är att hunden ska fungera alla dagar hemma och när det är aktuellt förstås som jaktkompis. Med rätt inställning och med en tydlighet i sin relation med hunden behövs inga hårda tag.

Peter och Ewa jagar fågel i skog, på fält eller fjäll, men hundarna används också i eftersök och förstås som apportörer. Peter har i många år varit intresserad av fullbruksprov, både som provform men också som träning.
Fullbruksträning är ett roligt och effektivt sätt att träna tillsammans med sin hund, att skapa en god relation och få apporten att sätta sig. Både Peter och Ewa har fört hundar till första pris på fullbruksprov.

För att få ut något av fullbruksträningen behöver apporteringen vara befäst. De flesta momenten i träningen handlar om apportering på olika sätt och i olika sammanhang, och om apporten inte sitter så kommer träningen inte att bli meningsfull.

Lina Oweson / VALP & UNGHUND

Jag bor utanför Stockholm. Har haft weimaraner i snart 10 år, som jag tränat för praktisk jakt och jaktprov. Nu har jag en weimaraner och en irländsk setter hemma.

Jag försöker träna min weimaraner så mångsidigt jag kan, så hon kan användas som den allroundhund hon är.

Jag har varit aktiv inom klubben de senaste åren och utbildades till provledare för två år sedan.

Eva Bjärud / VALP & UNGHUND

Eva Bjärud heter jag och bor i Örebro tillsammans med mina tre katter och två hundar Lava och Lego.

Jag har levt med Weimaraner i 11 år och varit med på nästan lika många läger. De första åren var jag med och tränade med Lava men under senare tid har jag helt ägnat mig åt att hjälpa till under lägerdagarna.

Viltboden med dess invånare har varit mitt ansvar samt lite hjälpinstruktör här och var.

Sigrid Agenäs / BOOTCAMP

Jag har haft weimaraner sedan 1998 och ägnat mycket tid åt att träna egna och andras hundar, startat på och arrangerat prov samt fött upp några kullar weimaraner under kennelnamnet Wellieson, tillsammans med min man. Just nu har vi två weimaraner, en drever och en stövare.

Jag tycker att det är roligt att träna med weimaraner och har under åren plockat på mig en del bra knep som jag gärna delar med mig av.

Nu ser jag fram emot att få jobba med en liten grupp hundförare på lägret, som vill ta några kliv framåt i sin träning genom att få till detaljer i samarbetet med hunden!

 

Anmälan

Anmälningar till lägret görs till: weimaranerlagret@weimaranerklubben.se
Sista anmälningsdatum är 20/4-2017

Om du har frågor innan dess, kontakta lägeransvariga via mail på: weimaranerlagret@weimaranerklubben.se

Tags:

Comments are closed