Fullbruksprov

Fullbruksprov är en jaktprovsform, som prövar den färdiga jakthunden både i skog, vatten och fält. De olika momenten genomförs över två dagar och man måste ha godkänt i varje moment för att gå till
pris.

Poängskalan i Sverige är 0-4 där 0 är underkänt och 4 står för utmärkt prestation, poängen multipliceras med för momentet gällande koefficient. Rävsläp, vattenpassion och effektivitet i fältarbetet väger tyngst och har det högsta koefficientet, 5. Sedan 2021 har SKF tillhörande raser även möjlighet att erhålla Svenskt Fullbruksprovschampionat, SE FBCh, vilket vi hoppas också ökar intresset för provformen.

Förutom prov, är det en rolig träningsform och förbereder dig och din hund för allsidig jakt. Fullbruks passar våra hundar med sina allround egenskaper som handen i handsken.

Fullbruksprovsregler 

 

Fullbruksprovets moment

Dag ett

Skogsapport
Du står i skogen, i kanten på en öppen yta som är cirka 100 x 250 meter. Fasanen kommer i bra håll, men glider unden efter skottet.

Rävsläp
Räven som gäckat oss länge kommer äntligen inom skotthåll, men går undan. Rävsläp 300 meter.

Fritt följ vid smygjakt – kvarstannande vid smygjakt
Tänk dig en tidig augustimorgon och årets första pyrschjakt, svag vind och hela skogen i dimma. Du smyger sakta på den efterlängtade bocken, hunden lugnt och stilla vid sidan. Du närmare dig sakta. Terrängen börjar bli risigare och du väljer att så tyst som möjligt lämna kvar hunden. Du smyger själv vidare och så plötsligt kommer det rätta tillfället till skott! Bocken går undan något så du avvaktar lite innan du kallar på hunden.

Blodspår – bringselapportör/totverbeller
Djuret har gått undan så nu behöver du din eftersökshund. Spåret går över höjder, kärr, diken och stigar, både med bloduppehåll och återgång. Under de cirka 400 meter ni spårat så har spåret vinklat fyra gånger. Du kan välja att utnyttja din bringselapportör/totverbeller de kvarstående 200 meter. Det är det enda momentet, som du kan misslyckas i utan att det påverkar slutresultatet, men som ger extra poäng om du lyckas.

Lugn på pass
På kråkjakten står ni och väntar. Tre fåglar kommer och fälls, men du avvaktar någon minut ifall det kommer flera.

 

Dag två

Sök under bössan
Dags för andjakt, ni börjar med att söka av vasskanten utmed sjön de sista 150 meterna innan ni är framme.

Vattenapportering
Väl framme hos jaktkamraten får ni reda på att tre änder fällts. Två ganska nära, inom 30 meter, och en lite längre bort, ca 60 meter. När hunden är på väg in med andra anden kommer en till flygande.

Fältarbete
Så är det slutligen dags för fältjakt. Det finns gott om såväl fasaner, rapphöns som harar.