Från och med hösten 2020 påbörjas en ny rutin när det är dags för höft- och armbågsledssröntgen av hund. Den tidigare gällande rutinen har varit att boka tid hos veterinär, få hunden röntgad och sedan har avläsningen genomförts automatiskt hos SKK så snart veterinärbesöket är betalt. I och med den nya rutinen så ska hundägaren själv boka och betala avläsningen direkt hos SKK innan själva röntgenundersökningen genomförs.

Så här skriver SKK på sin hemsida:

Kontrollera först med din klinik innan vad som gäller, då inte alla klinker är med från start utan ansluts allt eftersom.

  1. Förberedelser: Ta fram hundens uppgifter, t ex registreringsnummer. Det kommer du behöva. Samt ha ditt mobila Bank-ID tillgängligt.
  2. Föranmäla och betala: Klicka på länken HÄR och logga in med ditt bank-ID. Nu fyller du i alla uppgifter och avslutar genom att betala avläsningen. Nu är allt klart för nästa steg.
  3. Boka tid för röntgen: Nu kan du boka tid hos din veterinär för röntgenundersökningen. När undersökningen är klar skickas ärendet av veterinären till SKK för avläsning. 
  4. Resultatet av avläsningen: SKKs veterinärer gör avläsningen och svaret kommer till dig som hundägare via mejl, med ett bifogat certifikat (pdf) som du kan skriva ut själv. På certifikatet anges om din hund har subluxation (slappa leder). Precis som tidigare kommer resultatet även att publiceras på SKK Hunddata och Avelsdata men för de hundar som blivit avlästa via det nya systemet redovisas, utöver hundens resultat, även höger och vänster led separat.

För mer information om den nya rutinen och hur du går tillväga kan du gå in på SKKs hemsida och läsa, eller klicka HÄR så kommer du direkt till deras sida för röntgenavläsning.

Tags:

Comments are closed